Reklama
 
Blog | Zbyněk Klíč

ČSSD handluje s církevními restitucemi, nikoliv vláda

ČSSD dnes předstoupila před novináře s alternativním návrhem na vyrovnání státu s církvemi. Jak jinak – kriticky. Zároveň však ukázala, že je to právě ona, kdo je schopen handlovat opravdu s čímkoliv.

Sociální demokracie s křížkem po funuse
Návrh ČSSD postrádá to základní – dohodu s církví. Slibuje sice vyřešení finančních nároků do tří let a stop vládním příspěvkům do deseti, nikde však nenavrhuje jak toho chce dosáhnout a kde vezme peníze (deklarace privatizací státního majetku je poněkud mlhavá, navíc když ta půjde na řešení důchodů).
   Je navíc úsměvné z úst představitelů sociální demokracie slyšet slova o zatěžování budoucích generací dlouhým obdobím splatnosti. Byla to právě tato strana, která neřešením hlavních ekonomických potíží dovedla české veřejné finance do stavu klinické smrti a sama při osmi letech vládnutí návrh na církevní restituce vůbec nepředložila.   
  
Socialistický obchod
Vládní návrh přináší naproti tomu to nejpodstatnější – dohodu s církví. Jde o první vládu za dobu existence České republiky, která s podobným kompromisním a pro obě strany přijatelným návrhem přišla. Zároveň řeší všechny nejpalčivější problémy související s financováním církví – odblokování zadržovaného majetku, snížení příspěvků státu na fungování církví a tím dokonání odluky státu od církve.
   Socialistický apel na údajný handl za hlasy pro Václava Klause při prosazování zákona je lichý a opět jen populistický – kromě prohlášení ministra Svobody neexistuje důkaz, že by ODS za podporu návrhu někomu něco slíbila. Naopak sama sociální demokracie přichází s něčím, co politický obchod více než připomíná: jak jinak si vysvětlit poslední vzkaz ČSSD katolické církvi, že bude usilovat o přijetí smlouvy s Vatikánem. Poselství je jasné: náš návrh = smlouva s Vatikánem. Ukázkový příklad politického byznysu bychom těžko hledali.

Apel na skalní voliče
Návrh z dílny ČSSD je typický pro tuto stranu – populistický, nedomyšlený a uspěchaný. ČSSD chce řešit něco, co zde bylo čtyřicet let, mávnutím kouzelného proutku v rozmezí tří let. Navíc, a to nelze opomíjet, dává církvím méně než vládní návrh. Apel na tradičně ateistické levicové voliče je více než zřejmý. To však není bez příčiny.
   Návrat majetku církvím je vysoce regionálním tématem, protože množství uvolněné půdy připadne obcím, které s ní budou moci obchodovat. A krajské volby se blíží. Sociální demokracie zároveň potřebuje dostat k urnám své voliče a apel na ateistickou notu a vypořádání se se zlou církví je sázkou na dobrou kartu.

Reklama