Reklama
 
Blog | Zbyněk Klíč

Zkoumejme i obsah, nikoliv jen styl politiky!

Společnost Westminster uplynulý měsíc publikovala zprávu, jak komunikují čeští politici. Soustředila se především na spisovnost a etiku vystupování a z jejího průzkumu jako vítěz vyšel prezident Václav Klaus.

Jistě záslužná práce, řeklo by se. Ale – nepomáhají právě takové průzkumy estrádnosti politiky, zaměření na obraz, nikoliv obsah, politická show a předhánění se ve stylu oblečení a spisovnosti odtržení politiky od reálné situace?
   To jak veřejný činitel je spisovný a umí prezentovat je jistě důležité, za výzkum by stála i obsahová analýza projevů a adekvátnost situaci. To by pak pořadí bylo asi odlišné. Jistě by se v ní neobjevili pánové Rath a Paroubek, kteří sice mají své projevy vždy pečlivě nastudované a mediální poradci je na televizní pořady pečlivě připraví, obsahová relevance a konkrétnost sdělení se však rovná nule. Na opačném konci by asi skončil Mirek Topolánek, který sice nemluví spisovně česky (světe, div se, má přízvuk), jeho sdělení však mají jasný obsah a poselství a emoční zabarvení je často ku prospěchu situaci, než že by jí kazilo.
   Stálo by za to, proto, podrobit analýze soulad sdělení a reálných činů, plnění volebních slibů, třeba formou prostého srovnání volebního programu a učiněných projevů. Tam by řada politiků, kteří se sice hezky oblékají a spisovně mluví, skončila hluboko pod průměrem. Jak praví jeden český deník, nikoliv styl, ale obsah rozhoduje.

Reklama