Reklama
 
Blog | Zbyněk Klíč

Paroubek vs. Škromach … a vs. Rath

Michael Kocáb socialistům zatopil. V plné nahotě se totiž ukázalo, že nikoliv dva, ale tři názorové a personální proudy existují v ČSSD.

   Dříve jsme byli zvyklí vídat na stránkách novin duo Škromach vs. Paroubek a mělo jít o souboj údajně modernizujícího a nového Paroubka proti odboráři a levičákovi Škromachovi. Spor o podporu zeleného kandidáta ukázal, že situace v ČSSD je daleko složitější.
   Jak už nedávno upozornil Ondřej Kundra v Respektu, David Rath je mužem dvou tváří. Ve sněmovně nesmlouvavý kritik a rétor, na setkání s občany inteligentní politik s nastaveným uchem a hrstí nápadů. Především však nesmlouvavý pragmatik, přesně vystihují (a využívající) situaci.
   Není to jen Kocáb, ale i přímá volba předsedy. Rath tuší, že by mohl mít šanci, a proto horuje pro stávající volbu, kde více uplatní svůj vliv a kde je přeci jen vnímán méně kontroverzně než mezi běžnými straníky (v ČSSD je přeci krátce).
   A tak se v ČSSD, pomalu, ale jistě tvoří třetí křídlo – Rathovci. Na jedné straně Paroubek, buranský styl, oportunismus, jednoduché vyjadřování. Na druhé Škromach odborář, „echtovní“ levičák ctící stranické principy. A třetí Rath – pragmatik kličkující mezi názory veřejnosti, straníků a pečlivě čtoucí názory okolí, kterým se ohebně přizpůsobuje.
   Máme tak do činění s odlišnými pohledy na fungování ČSSD, z nichž snad ten Rathův se s přivřením obou očí dá nazvat modernizační. V budoucnu mu je schopen oponovat pouze Škromach, tvořící levou "ideovou" opozici. Ze hry bude Paroubek, jehož moc je postavena na totalitních praktikách, kultu osobnosti a bude třeba se jej nejdřív zbavit – Rath se proto dočasně spojí se Škromachem a připraví si pole.
Otázka je, kam se postaví další socialistické ikony – Hašek snad chvíli bude ctít loajalitu k Paroubkovi s jeho slábnoucím vlivem se spíš přiřadí na Rathovu stranu. Na ní bude i místopředseda Sobotka, dál-li bůh i Tejc a další mladé tváře. Ve Škromachově partě budou příznivci Miloše Zemana a další zatvrzelí levičáci jako Foldyna, Jičínský a další.
   Přejme si takový souboj, potom teprve bude ČSSD hodnověrnou stranou s jasným dělítkem a hodnotovým rámcem. Zatím se však v ČSSD schyluje k vnitrostranickému boji.

Reklama