Reklama
 
Blog | Zbyněk Klíč

Může ODS zezelenat?

Zpráva Pačesovy komise vyvolala v českém politickém éteru řádné pozdvižení. Jak by ne – předseda Akademie věd sáhl na neuralgický bod všech zelených politik.
   Politika českých Zelených se krok za krokem přibližuje chování své německé matky. Po oslnivém vstupu (a v českém prostředí nekritickým hodnocením zelených jako pravičáků) nastupuje tvrdá obhajoba zelených témat – životní prostředí, obnovitelné zdroje a lidská práva, která s liberalismem či konzervatismem nemá pranic společného. Ani metody prosazování zájmů se neliší a bohužel, jsou prodchnuty ideologií bez racionálního jádra.

Životní prostředí? Šance pro ODS!
Na druhou stranu, ochrana životního prostředí je stále důležitějším tématem a pravicová strana na něj musí reagovat. ODS jakoby se bála vystoupit s alternativním pohledem na ekologii než představuje její zakladatel. V útrobách stranického programu však existuje konzervativní, střízlivý program, který chrání přírodu a zároveň neubírá lidské svobody.
   Je postaven na čtyřech artikulech:

  • Životní prostředí chráníme pro člověka, nikoli před člověkem.
  • Ochrana životního prostředí je legitimním veřejným zájmem, ostatní veřejné zájmy jsou však neméně legitimní.
  • Stát se má v ochraně životního prostředí starat pouze o to, co nemůže lépe obstarat někdo jiný.
  • Ochrana životního prostředí a hospodářský rozvoj nemusí být v protikladu.

Autor konceptu, profesor Univerzity Karlovy a garant ekologického programu ODS Bedřich Moldan, se nebojují vyzvat k úspoře energie nebo pohonných hmot, navrhuje stavbu nízkoenergetických staveb a využití biomasy. Nezříká se však na druhou stranu jádra a už vůbec nepopírá lidskou svobodu nebo volný trh. Vychází totiž z premisy, že člověk ke svému životu zdravé prostředí prostě potřebuje.
  
ODS by měla následovat britské konzervativce
Dosud však tento program nebyl prakticky prezentován. ODS se za dobu své historie nezbavila nálepky výhradně ekonomické strany a zákonitě tak popudila ty, kterým se finančně nedaří. Iniciace témat jako životní prostředí nebo rozvoj venkova jsou přirozeným posunem strany vpřed a magnetem na nerozhodnuté voliče, mnohdy z řad „nenáviděné“ inteligence. Ta až dosud ODS nevolila právě proto, že postrádala „vyšší“ témata. Ta se ODS nabízí jako na stříbrném podnose. Zelená tedy nesmí jít proti modré, ale spolu s ní.

Program ODS pro životní prostředí (zde)

Reklama